Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

LIFE-MICACC online roadshow 2021 beszámoló

2021. június 07

A tavasz folyamán online roadshow keretében mutatkoztak be azok a magyarországi települések, amelyek vízgazdálkodási problémáira természetes vízmegtartó megoldások kerültek kidolgozásra és megvalósításra a LIFE-MICACC projekt keretében.

Öt alkalom, öt önkormányzat, öt problémakör és öt megoldás: az érdeklődők a villámáradásoktól kezdve a belvizeken át az aszályig megismerkedhettek az éghajlatváltozásból fakadó, különböző típusú ökológiai problémákkal, valamint azokkal az alkalmazkodási megoldásokkal, amelyek helyi szinten megvalósultak a LIFE-MICACC projekt keretében. A résztvevő polgármesterek kivétel nélkül üdvözölték a helyben eszközölt, ökoszisztéma szolgáltatásokon alapuló természetes vízmegtartó megoldásokat (NWRM-eket). Nem csak műszaki, de rekreációs és egyéb pozitív hatásokról is beszámoltak, továbbá biztosították az érdeklődőket arról, hogy szívesen nyújtanak további információt, akár helyszíni tereplátogatással egybekötve.

Az öt online eseményen a következő vízgazdálkodási témák és a projektben résztvevő partner településeken megvalósult megoldások kerültek részletesen bemutatásra: április 27-én a villámáradások negatív hatásairól a püspökszilágyi lefolyáslassító, szivárgó rönkgátakakról volt szó, két nappal később az árvizek és a tiszatarjáni ártéri gazdálkodási modell pozitív hatásai kerültek terítékre, május 4-én a belvizek és a rákócziújfalui belvíztározási és vízkormányzással megoldott medertározási pilot projektről hallhattak a résztvevők, míg május 6-án az aszályok és a ruzsai szürkevíz újrahasznosítás volt a téma. A roadshow május 11-én zárult a Bátyán megvalósult vizesélőhely bemutatásával, valamint a komplex vízgazdálkodási problémák körüljárásával.

Az általános program hasonlóképpen alakult mind az öt alkalommal, a partnerek és az önkormányzatok köszöntői után bemutatásra került a LIFE-MICACC projekt, ezután az adott témához igazodva szakértői előadásokat hallhatott a közönség a klímaváltozás hatásairól a Másfél fok weboldal munkatársai által. A rövid szünet előtti két előadás során az Országos Vízügyi Főigazgatóság a hazai vízpolitikai és adaptációs irányokat mutatta be a Nemzeti Vízstratégiával összefüggésben, míg a PANNON Pro Innovációs Kft. a tudásmegosztást segítő LIFE-MICACC mobilapplikációt és annak használatát prezentálta. A program utolsó két előadása a pilot helyszínekre koncentrált, az önkormányzatok által bemutatásra kerültek a megvalósított vízmegtartó megoldások, valamint a PANNON Pro ismertette a partner települések vízgyűjtő szintű lefolyásmodellezési eredményeket a résztvevőkkel. Az utolsó programpontként a résztvevők tehették fel kérdéseiket az előadóknak

Az eseményekre összesen több mint 120 fő regisztrált. A résztvevők jellemzően az önkormányzati szférából kerültek ki, de jelen voltak civil szervezetek, mezőgazdasági szereplők, vízügyi szakemberek, valamint az egyetemi és tudományos világ szereplői egyaránt.

A résztvevők konstans létszáma, aktivitása és a visszajelzések alapján a szervezők sikeresnek ítélték meg az online roadshow-t, az eseményről készült felvételek visszanézhetők a Klímainnovációs Közösség Youtube csatornáján. Bízunk abban, hogy az applikáció használata a jövőben a kommunikációt, a szakmai tudáscserét és a tapasztalatok átadását is segíteni és ösztönözni fogja. Az applikáció letölthető az App Store-ból, vagy a Google Play-en keresztül.

Az eseményről készült felvételek visszanézhetőek: 

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Fenntarthatóbb városi rendszerek

Fenntarthatóbb városi rendszerek