Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

EIT Food startup programok

A KLÍMAINNOVÁCIÓS KÖZÖSSÉG

A Klímainnovációs Közösséget a PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. hozta létre azzal a céllal, hogy tudásmegosztási és kapcsolatteremtési felületet biztosítson mindazoknak, akik szokásaik és kapcsolati rendszerük révén tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Ötletgazdákat és feltörekvő startupokat támogatunk abban, hogy greentech ötletükkel sikeresen piacra lépjenek.

2013 óta több mint 200 startupot támogattunk, amely során több mint 1500 óra coaching és mentoring támogatást biztosítottunk számukra, illetve 1 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatást osztottunk szét a legjobb csapatok között.  


MI AZ EIT?

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT-European Institute of Innovation & Technology) egy brüsszeli székhelyű, független uniós szervezet, melynek célja, hogy Európa az innovációkért felelős, vezető testületévé váljon, támogatva az európai innovációk megvalósulását és értékteremtését. Az EIT fontos szerepet játszik a fenntartható gazdasági növekedés elérésére és a munkahelyek teremtésére irányuló uniós célkitűzések támogatásában azáltal, hogy lehetőséget biztosít a vállalkozóknak és az innovátoroknak ahhoz, hogy világszínvonalú ötleteiket, megoldásaikat megvalósítsák. Az újonnan létrehozott, innovatív termékek és szolgáltatások fontos szerepet játszanak Európa innovációs- és versenyképességének növelésében.

 

EIT FOOD PROGRAMOK

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet élelmiszer-szakterülettel foglalkozó, tudományos és innovációs közössége az EIT Food, melynek a magyarországi, a Campden BRI Magyarország által végzett Hub tevékenységét 2021-től a PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. vállalkozásfejlesztési tevékenységével támogatja. Oktatási és innovációs tevékenységek kapcsán a Campden BRI Magyarország, míg startup programok esetén a PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. az elsődleges kapcsolattartó. Az EIT Food hozzájárul a fenntartható gazdasági növekedéshez azáltal, hogy startupokat és innovátorokat támogat ötletük megvalósításában számos, élelmiszeriparra és mezőgazdasági területre fókuszáló oktatási (például RIS Fellowships), innovációs és vállalkozásfejlesztési programjai során. 

 

                                                                                      

 

Tudj meg többet az EIT-ról, EIT RIS-ről és EIT Food-ról az alábbi oldalakon:

 

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK

Kérdés esetén lépj velünk kapcsolatba: Pomázi Eszter, Vállalkozásfejlesztési Projekt menedzser, startup@ppis.hu

Ismerd meg az aktuális programokat, válaszd ki az ötletedhez és annak fejlettségi szintjéhez leginkább passzolót és regisztrálj vagy vedd fel felünk a kapcsolatot: startup@ppis.hu. Minden programunkba legalább két fős csapatok jelentkezését várjuk. Mivel nemzetközi trénerekkel és csapatokkal is együtt dolgozunk, legtöbb programunk (részben) angolul zajlik. 


EIT FOOD STARTUP PROGRAMOK

A Klímainnovációs Közösség az EIT Food partnereként segíti a toborzást a hazai innovátorok között. Ismerd meg az aktuális programokat, válaszd ki az ötletedhez, startupodhoz és annak fejlettségi szintjéhez leginkább passzolót és jelentkezz vagy vedd fel felünk a kapcsolatot. 

 

Kapcsolatba lépek

 


 

EIT Jumpstarter

Kreatív közösség, fejlett know-how, egyedülálló program, szakértő oktatók és mentorok, ez az EIT Jumpstarter. Az EIT Jumpstarter az egyik legtágabb ágazatközi program, amelyet olyan korai stádiumú innovátorok számára terveztek, akik szeretnének megerősödni és elindítani üzleti tevékenységüket. A program során az innovátorok és vállalkozók segítséget kapnak, hogy életképes üzleti modellt építhessenek innovatív termék- vagy szolgáltatási ötletük köré és validálhassák azt. A program elsősorban közép-kelet és dél-európai tehetségekre összpontosít. 2024-ben ötödik alkalommal, hat tudás- és innovációs közösség együttműködésével kerül megrendezésre: EIT Food, EIT Health, EIT Raw Materials, EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing és EIT Urban Mobility az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával. 

Kiknek szól a program?

Tudományos projektcsapatoknak, innovátoroknak, kutatóknak, PhD-hallgatóknak vagy mesterszakos hallgatóknak, akiknek olyan termék- vagy szolgáltatási ötlete van, amely az egészségügy, az agrár-élelmiszeripar, a nyersanyagok, az energia, a városi mobilitás vagy a feldolgozóipar innovációját szolgálja és akik szeretnék ötletüket a laboratóriumból a piacra vinni.

Ebben az évben további célcsoportok is indulnak: Új európai Bauhaus és Rebuild Ukraine.


Mit nyerhettek a programmal?

A 8 hónapos program során kidolgozhatjátok és validálhatjátok az innovatív ötletetekhez legmegfelelőbb üzleti modellt. A tréningek a Szilícium-völgyből származó lean start-up módszertanra épülnek, amelyet európai környezetre fordítottak le. Tanulhattok ügyfélérték-ajánlatról, piaci szegmentációról, pénzügyekről, befektetési és jogi alapokról.

A részvétel megnyitja az ajtókat az európai piacok felé. Összeköti a legjobb csapatokat az EIT Food Közösség nagy ipari partnereivel, amilyen a GE Healthcare, a Siemens, a Philips, a Roche, a Bosch, a Pepsico és a Maspex.

A program során legfeljebb 2 000 EUR utazási és szállás-támogatást kaphattok, és a legjobb három csapat minden kategóriában 10 000, 5 000, illetve 2 500 EUR pénzdíjat nyerhet.


Fontos dátumok

Jelentkezési határidő: 2024. május 5.
Kiválasztása: 2024. május
Online bootcamp: 2024. május/június
Tréningek: 2024. szeptember
Döntő: 2024. november
 

Fejlettség: ötletfázis
Cél: ötlet validálás és networking
Időtartam: ~8 hónap
Program: Bootcamp, folyamatos üzleti és szakmai konzultációk, workshop-ok, pitch verseny


Jelentkezési határidő: 2024. május 5.

👉 https://eitjumpstarter.eu/

 


TeamUp

A TeamUp összehozza a vezető technológiai innovátorokat és a legjobb üzleti szakembereket és támogatja őket a hatékony agrár-élelmiszeripari vállalkozások kiépítésében. A kiválasztást az EIT Food által facilitált matchmaking követi, a kialakuló csapatok ezután létrehozzák, tesztelik és validáják értékajánlatukat és üzleti modelljüket. Ebben a 3 hónapos fázisban az EIT Food képzést, coachingot és szakértői támogatást, valamint csapatonként  havi 2000 EUR pénzügyi támogatást biztosít. A program végén a csapatok szakértők előtt számolhatnak be eredményeikről, a zsűri által a legígéretesebbnek ítélt csapatokat az EIT Food vissza nem térítendő támogatással díjazza, 10, 15, 25 vagy akár 40 ezer EUR értékben.
 

Kiknek szól a program?

Jelentkezz technológiai társalapítóként, ha:
- hatékony agrár-élelmiszeripari technológiával rendelkezel, mely az EIT Food egy küldetéséhez kapcsolódik (egészségesebb élet az élelmiszereken keresztül, net zero élelmiszer-rendszer, kockázatcsökkentés egy fair és ellenálló élelmiszer-rendszer érdekében),
- szeretnéd agrár-élelmiszeripari startupodat fejleszteni, innovatív megoldásodat piacra vinni, de úgy gondolod, ehhez segítségre van szükséged,
- szívesen dolgoznál társalapítóként olyan üzleti szakemberrel, aki rendelkezik azokkal a készségekkel és tapasztalatokkal, amelyekkel sikeres mezőgazdasági élelmiszeripari vállalkozást építhettek fel.

Jelentkezz üzleti társalapítóként, ha:
- releváns vállalkozásfejlesztési tapasztalattal rendelkezel olyan területeken, mint az üzleti élet, az üzemeltetés, a marketing, a stratégia,
- elkötelezett vagy az agrár-élelmiszeripar innovációja és az EIT Food küldetései iránt (egészségesebb élet az élelmiszereken keresztül, net zero élelmiszer-rendszer, kockázatcsökkentés egy fair és ellenálló élelmiszer-rendszer érdekében),
- és szeretnéd alkalmazni készségeidet egy új agrár-élelmiszeripari megoldás piacra vitele érdekében,
- szívesen dolgoznál társalapítóként briliáns technológiai úttörőkkel, hogy valós hatást gyakorolhassatok az élelmiszer-rendszerre.
 

Fontos dátumok

Jelentkezési határidő: 2024.május 10.
Matchmaking: 2024. június-július
Üzleti coaching és mentoring: 2024. augusztus-október
Döntő: 2024. november
 

Fejlettség: korai, akár még ötletfázis
Cél: üzleti vagy technológiai háttérrel rendelkező csapattárs, társalapító megtalálása, értékajánlat és üzleti modell validációja
Időtartam: 6 hónap
Program: Matchmaking, üzleti coaching és szakmai konzultációk, pitch verseny
 

Jelentkezési határidő: 2024. május 10.
👉 https://www.eitfood.eu/projects/teamup

 


Test Farms

Ha startup tagjaként vagy magánszemélyként a fenntarthatóság, a precíziós mezőgazdaság, a digitális nyomonkövethetőség, a CO2-monitorozás területén vagy más olyan innovatív megoldáson dolgozol, amely forradalmasíthatja a mezőgazdasági gyakorlatot, akkor az EIT Food Test Farms 2024 a neked való program! A Test Farms lehetővé teszi, hogy valós körülmények között teszteljétek, validáljátok és bemutassátok termékeiteket és szolgáltatásaitokat, hogy segítsen áthidalni az innovatív technológia és a gyakorlati mezőgazdasági alkalmazások közötti szakadékot és növelni a piaci siker esélyét.

Kiknek szól a program?

Kisvállalkozásoknak, startupoknak, magánszemélyeknek, akik innovatív megoldást fejlesztett ki a mezőgazdaság, az állattenyésztés vagy az elsődleges élelmiszer-feldolgozás területén, és rendelkeznek legalább egy prototípussal, amely készen áll a valós környezetben történő tesztelésre. Olyan csapatok jelentkezhetnek, akik nem vettek még részt a korábbi években a Test Farms vagy RisingFoodStars programokban és akiknek 2023-ban összesen legfeljebb 60 000 EUR értékű támogatást nyújtott az EIT Food.


Mit nyerhettek a programmal?

Tesztelhetitek termékeiteket és szolgáltatásaitokat valódi farmokon Lengyelországban, Spanyolországban vagy Portugáliában.
Visszajelzést kaphattok a gazdálkodóktól, helyi agronómusoktól és ágazati szakértőktől.
Legfeljebb 3000 EUR összegű pénzügyi támogatást igényelhettek a programmal kapcsolatos költségeitek fedezésére.


Fontos dátumok

Jelentkezési határidő: 2024.május 6.
Matchmaking: 2024. május-június
Tesztelés: 2024. július - 2025. július
Demo Day: 2024. október-november


Fejlettség: magánszemélyek, startupok, bejegyzett kisvállalkozások
Cél: validáció és pilot egy valós európai farmon
Időtartam: ~1 év
Program: Matchmaking, tesztelés és validálás, Demo Day
 

Jelentkezés: 2024. május 6.
👉 https://www.eitfood.eu/projects/test-farms

 


Sales Booster

Dolgozzátok ki nemzetközivé válásotok stratégiáját és rázzátok fel az európai piacokat!

A Sales Booster egy olyan egyedi program, amely lehetővé teszi az innovatív startupotok számára, hogy új agrár-élelmiszeripari piacokat fedezzetek fel, új piacokra lépjetek be Európa-szerte.
Képzéssel, coachinggal, szakértői tanácsadással és kiterjedt kapcsolati hálóval támogatja azt, hogy felkészüljetek az új piacokon való fejlődésre és növekedésre.

Miért érdemes csatlakoznotok?

- kidolgozhatjátok nemzetközivé válási stratégiátokat,
- a terjeszkedést, az értékesítés fellendítését személyes növekedési tanácsadó támogatja majd,
- iparági vezetők mellett egymástól is tanulhattok a csoportos képzések alkalmával, 
- lehetőséget kaptok új partnerségek kialakítására az EIT Food kapcsolati hálóját kihasználva.

Kinek szól a program?

Agrár-élelmiszeripari startupoknak, melyek olyan termékkel vagy megoldással rendelkeznek, ami hozzájárul az EIT Food legalább egy küldetéséhez vagy fókuszterületéhez.

 

VAGY

Nem agrár-élelmiszeripari, más ágazathoz tartozó startupoknak, melyek olyan termékkel vagy megoldással rendelkeznek, ami az agrár-élelmiszeriparban is alkalmazható és hozzájárul az EIT Food legalább egy küldetéséhez vagy fókuszterületéhez.

Küldetések:
- egészségesebb élet az élelmiszereken keresztül,
- net zero élelmiszer-rendszer,
- kockázatcsökkentés egy fair és ellenálló élelmiszer-rendszer érdekében.

Fókuszterületek:
- alternatív fehérjék,
- fenntartható mezőgazdaság,
- célzott táplálkozás,
- fenntartható vízgazdálkodás,
- digitális nyomonkövethetőség,
- körforgásos élelmiszer-rendszerek.

Jelentkezzetek a  Sales Booster programjába, ha...

- innovatív terméketekkel vagy megoldásotokkal már releváns eladásokat értetek el,
- megszilárdítottátok szerepeteket a hazai piacon és terjeszkedni szeretnétek az EIT Food által lefedett területeken,
- rendelkeztek értékesítési és/vagy üzletfejlesztési csapattal és erőforrásokkal, amelyekkel megkezdhetitek az értékesítés külföldi bővítését.

 

Jelentkezési határidő: 2024. május 10.
👉 https://www.eitfood.eu/projects/sales-booster

 


 

Launch - Seedbed Incubator

Célja, hogy segítsen az innovatív tudományos-technológiai ötletek piaci validálását, piacképes vállalkozássá való alakítását.

Szerezzetek hozzáférést a világ legnagyobb élelmiszer-innovációs hálózatához, amely az agrár-élelmiszeripar legnagyobb kihívásainak megoldásán dolgozik, több mint 160 iparági, tudományos és vezető vállalati partnerrel 26+ európai országban, valamint 200+ szakértővel és mentorral. Csatlakozzatok az agrifood területén tevékeny kutatók közösségéhez, működjetek együtt és hozzátok ki a legtöbbet tudásotokból! Teremtsetek kapcsolatot 100+ potenciális felhasználóval és befektetővel világszerte és teszteljétek ötleteteket! Mérjétek fel, van-e piaci igény a terméketekre vagy szolgáltatásotokra és szakértők segítségével határozzátok meg a kereskedelmi potenciál mértékét!

Ki vehet részt a programban?

Magánszemélyek vagy csapatok:

 • minimum TRL 4-es szintű tudományos-technológiai alapú innovációval, mely segíthet átformálni az élelmiszeripart,
 • EU állampolgárok vagy lakosok, vagy csapatok, melyeknek legalább egy tagja az EU állampolgára vagy lakosa,
 • vállalkozásbejegyeztetési szándékkal vagy az EU-ban bejegyzett vállalkozással, befektetés előtt,
 • akik 2023 májusa és decembere között heti legalább nyolc órát rá tudnak szánni a programban való aktív részvételre.

 

 • Időtartam: ~ 4-6 hónap
 • Program: online bootcamp (május), kick-off event élőben (június), coaching és támogatás (július-október), online pitch prezentáció és Seedbed+ kvalifikáció, EIT Food befektetői csúcstalálkozó (november)
 • Támogatás: 7000 EUR, a Seedbed+ programba kerülve további 10.000 EUR
 • Előjelentkezés: 2024. november

👉 Tudj meg többet a programról itt: https://entrepreneurship.eitfood.eu/launch/


Accelerate - EIT Food Accelerator Network (FAN)

Szeretnétek bővíteni a kapcsolati hálózatotokat, felgyorsítani a fejlődéseteket, felpörgetni a technológiai innovációtokat és gyorsított növekedési pályára állítani a vállalkozásotokat?
Az EIT Food Accelerator Network támogatja az induló mezőgazdasági élelmiszeripari vállalkozásokat, hogy hatékonyan vehessék fel a küzdelmet a legnagyobb kihívásokkal az európai élelmiszerrendszeren belül. 

Ki vehet részt a programban?

Startupok vagy vállalkozások:

 • regisztrált pre-seed vagy seed befektetéssel, melyeket az EU valamelyik tagállamában vagy a Horizon Europe államaiban jegyeztek be,
 • erős tudományos-technológiai alappal az EIT Food valamelyik fókuszterületén,
 • megvalósíthatósági vizsgálattal (PoC) vagy próbaüzem elvégzése utáni fázisban

​Cél: Sikeres piacralépés és networking

 • Időtartam: ~ 2-3 hónap
 • Program: matchmaking és networking, technológiai validáció, coaching, mentoring,  DEMO verseny, befektetői csúcstalálkozó a nyertes startupok részvételével
 • Támogatás: 1500 EUR
 • Előjelentkezés: 2024. november

👉 Tudj meg többet a programról itt: https://entrepreneurship.eitfood.eu/accelerate/


Scale - RisingFoodStars

A RisingFoodStars lehetővé teszi a sikeres agrár-élelmiszeripari növekedést, segíti a feltörekvő vállalkozásokat, hogy jelenlegi piacukon túl, nemzetközi színtéren terjeszkedjenek, további befektetést nyerjenek el és új kereskedelmi partnereket szerezzenek. A program akár három évig is tarthat, a program ideje alatt céges auditon, személyre szabott coachingon, nemzetközi vásárokon és még sok más eseményen vehettek részt.

Ki vehet részt a programban?

Vállalkozások:

 • melyek az Európai Unió (EU) tagállamában vagy a Horizon Europe országaiban kerültek bejegyzésre,
 • technológiai megoldásuk van az EIT Food hat kulcsfontosságú területének egyikén,
 • kis méretűek (5-49 alkalmazottal, kevesebb, mint 10 millió EUR forgalommal)
 • túl vannak az ötletelési fázison, fizető ügyfelekkel rendelkeznek és legalább egy termékpiacon megjelennek a bejegyzés országában
 • erős növekedésre törekszenek, melynek során a következő mérföldkő a határokon való átlépés, a nemzetközivé válás
 • a következő 6-12 hónapon belül Series A befektetésre számítanak vagy nemrégiben nyertek el Series A befektetést
 • nem vesznek részt más EIT Food vállalkozói programban (Seedbed Incubator vagy EIT Food Accelerator Network)
 • nincs összeférhetetlenségük, nem az EIT Food alkalmazottainak vagy az EIT Food irányító testületei tagjainak tulajdonában lévő vállalkozások.
   
 • Időtartam: folyamatos
 • Program: matchmaking iparági szereplőkkel, személyre szabott üzleti támogatás külföldi piacralépésben és befektetésekben, magas színvonalú eseményeken való megjelenés, EIT Food pénzügyi támogatás
 • Támogatás: akár 500.000 EUR jövőbeli részesedésre szóló egyszerű megállapodás (SAFE) formájában
 • Előjelentkezés: 2024. november

👉 Tudj meg többet a programról itt: https://entrepreneurship.eitfood.eu/scale/