Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Az EIT által támogatott, nyersanyag és alapanyag innovációk felkarolására fókuszáló üzleti workshop-ra várjuk az érdeklődőket

2020. november 19

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által támogatott, nyersanyag és alapanyag innovációk felkarolására fókuszáló üzleti workshop-ra várják az érdeklődőket


December 15-én (14:00-18:00 között) ingyenes, online workshop kerül megszervezésre, amely során nemzetközi trénerek adnak visszajelzést a nyersanyag és alapanyag iparágat érintő innovatív megoldásokra, segítenek az üzleti modell kialakításában és továbbgondolásában, valamint bemutatják az iparágra fókuszáló vállalkozásfejlesztési programot, az EIT Raw Materials Jumpstarter-t. 

A workshop, a későbbi inkubációs programhoz hasonlóan, angol nyelven fog zajlani, ezért fontos, hogy az érdeklődő csapatokban legyen olyan csapattag, aki beszél angolul.

Az online eseményre december 6. éjfélig lehet regisztrálni ezen a regisztrációs felületen.

Miért fontos ez az iparág?


A program olyan vállalkozásokat támogat, melyek az erőforrás-hatékonyság növekedéséhez, a környezeti hatások csökkenéséhez és a társadalmi igényeket kiszolgáló anyagok biztonságosabbá tételéhez vezetnek. A nyersanyagok kritikus fontosságúak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend végrehajtásában, valamint a COP21-ben és az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljaiban meghatározott célok elérése szempontjából. A fémek, ásványi anyagok és nyersanyagok elengedhetetlenek a zöld energia technológiákra való áttéréshez, valamint a növekedés, a fenntartható fogyasztás, valamint a tiszta és hatékony fogyasztói technológiákhoz való hozzáférés biztosítása szempontjából. Az Európai Unió határozottan elkötelezett a természeti erőforrások fenntartható fejlesztését és a zöld gazdaságra való áttérést célzó megállapodások végrehajtása mellett.

Az iparággal kapcsolatos kihívásokról további információ itt érhető el. 

EIT Raw Materials program a nyersanyag és alapanyag szektor támogatásáért


A workshop-ot követően egyenes út vezet az EIT Jumpstarter inkubációs program megpályázásához, amelyre olyan magyar innovátorok jelentkezését várjuk, akik a nyersanyag és alapanyag szektorban tevékenykednek. A program célja, hogy az iparágat új vállalkozások felkarolásán keresztül fejlessze.  A program egy kétnapos bootcamp-pel kezdődik, ahol üzleti alapismeretek mellett a pitch technikák is fókuszba kerülnek. Ezután két hónapon keresztül üzleti és iparági konzultációk során formálódik tovább az ötlet, a kapcsolati háló építésére is nagy hangsúlyt fektetve. A legjobb csapatok pedig kijuthatnak az európai döntőre, ahol szakmai zsűri és befektetők előtt prezentálhatják vállalkozás ötletüket. 

 




 

A programot az Európai Innovációs és Technológiai Intézet támogatja és több, mint 10 európai országban kerül megrendezésre. A Jumpstarter olyan innovátorok, kutatók, egyetemisták és vállalkozók támogatására jött létre, akik a nyersanyag és alapanyag szektorban tevékenykednek. 

A programra a nyersanyag és alapanyag szektorból várnak innovatív ötleteket


A programra bárki jelentkezhet, akinek van egy innovatív ötlete a nyersanyag vagy alapanyag szektorban. Többek között felsőoktatásban résztvevők (főként mester és PhD hallgatók), kutatók, innovátorok, tudományos projekt csapatok és vállalkozók jelentkezését várják a szervezők. 

A vállalkozás ötlet a “raw materials” iparágon belül lehet például:

  • elemekkel és mágnesekkel kapcsolatos, azok teljes értékláncában megjelenő innováció;
  • kutatás és nyersanyag-erőforrás értékelés;
  • erőforrás-hatékonyság fokozása az ásványi és kohászati folyamatokban;
  • ipari hulladék újrahasznosítása és értékesítése, hatékony feldolgozás;
  • end-of-life termékek újrahasznosítása és értéklánc optimalizálása;
  • mérgező és kritikus anyagok helyettesítése, optimális teljesítmény fokozása;
  • termékek és szolgáltatások tervezése a körforgásos gazdaság jegyében;
  • kihívást jelentő környezetben való bányászat, valamint nyersanyag erőforrás értékelése.
     

 

A jelentkezéshez szükséges követelmény, hogy a jelentkezők magyar állampolgárok legyenek, vagy Magyarországon éljenek és leendő vállalkozásukat Magyarországon tervezzék elindítani. Az EIT Raw Materials Jumpstarter program, illetve a december 15-ei esemény is angol nyelven kerül megrendezésre, ezért szükséges, hogy a csapatból legalább egy csapattag jól beszéljen angolul.

 

A december 15-ei online “Pre-Jumpstarter workshop” eseményre az érdeklődők ezen az oldalon tudnak bővebb információhoz jutni, valamint itt tudnak regisztrálni december 6. éjfélig.

Amennyiben bármilyen kérdés felmerülne, a startup@ppis.hu email címen lehet felvenni a kapcsolatot a szervezőkkel.

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Fenntarthatóbb városi rendszerek

Fenntarthatóbb városi rendszerek