Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Online klímakonferencia a fenntartható települési vízgazdálkodás aktuális kihívásairól

2020. november 09

A 2020. november 24-én megrendezésre kerülő, “A fenntartható települési vízgazdálkodás aktuális kihívásai” című ingyenes, online klímakonferenciára a természetes vízmegtartással kapcsolatos aktualitások iránt érdeklődők jelentkezését várják. A konferencia az Európai Unió által támogatott LIFE-MICACC projekt keretén belül valósul meg. A projekt során fejlesztésre került egy tudásmegosztó mobilapplikáció is, melynek célja, hogy a természetes vízmegtartó megoldásokról közösségi alapú információt szolgáltasson, valamint, hogy lehetőséget biztosítson az érintettek számára a tanulásra, jó gyakorlatok megosztására és az egymás közötti kapcsolatfelvételre.

 

LIFE-MICACC projekt

 

Online, ingyenesen látogatható klímakonferencia  a fenntartható települési vízgazdálkodás aktuális kihívásairól
 

“A fenntartható települési vízgazdálkodás aktuális kihívásai” című online klímakonferencia a LIFE-MICACC Európai Uniós projekt keretében, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Veszprém Megyei Önkormányzat és a PANNON Pro Innovációs Kft. szervezésében Veszprémben, 2020. november 24-én valósul meg. A konferenciára várnak minden olyan érdeklődőt, akik szeretnének többet megtudni a természetes vízmegtartó megoldásokról. 

A konferencia ingyenesen, online látogatható, de előzetes regisztrációhoz kötött, amely a LIFE-MICACC mobilapplikációban, valamint ezen a linken érhető el.

A klímakonferencia szakmai előadásain szó lesz többek között az aktuális hazai vízgazdálkodással kapcsolatos kihívásokról és nemzetközi jó gyakorlatokról a települési vízvisszatartásban. Továbbá bemutatásra kerülnek az öt hazai mintaterületre készített lefolyás modellezés eredményei, valamint a természetes vízmegtartó megoldásokat támogató mobilalkalmazás.

A klímakonferencia teljes programja ezen a linken, a program meghívójában olvasható.

A konferenciát bemutató videó itt tekinthető meg:
 

 

Ingyenes tudásmegosztó applikáció a természetes vízmegtartó megoldások támogatásáért
 

A LIFE-MICACC projekt keretében a PANNON Pro Innovációs Kft. elkészített egy olyan telefonos applikációt, amelynek célja, hogy a hazai természetes vízmegtartó megoldásokról közösségi alapú információt szolgáltasson. Az alkalmazás lehetőséget biztosíts a tanulásra, a jó gyakorlatok megosztására és az egymás közötti kapcsolatfelvételre. A mobilalkalmazás alapvetően önkormányzati dolgozók számára készült, de hasznos lehet vízgazdálkodási és környezetvédelemi szakértők, gazdálkodók és más érintett csoportok számára is. 

Az applikáció azért kerül fejlesztésre, hogy segítse azonosítani és megérteni a szükséges természetes vízmegtartó intézkedéseket hazánkban. További fontos cél, hogy a pályázatban megvalósított öt pilot projekt - amely során öt településen természetes vízmegtartási megoldásokat hoztak létre - országosan is elterjedjen. Ennek egyik formája, hogy az applikáción keresztül az önkormányzatok hírt kapnak már megvalósult vagy megvalósítás alatt lévő természetes vízmegtartó megoldásokról, amiket aztán a saját településükön is alkalmazhatnak. Így tehát az applikációban az érintettek segítséget kapnak saját projektjeik megvalósításához. Az alkalmazást használók továbbá információhoz juthatnak olyan eseményekről és hírekről, amelyek érdekesek lehetnek számukra.

A mobilalkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play, valamint az App Store áruházból.

A LIFE-MICACC applikációról további információ a Klímainnovációs Közösség oldalán megjelent cikkben érhető el. 

Az applikációt bemutató videó itt tekinthető meg:
 

 

A hazai önkormányzatok támogatása az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében a LIFE-MICACC projekt keretében
 

A LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environnement) az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi eszköz, amelyet 1992-ben hoztak létre. A program célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez, valamint az Európa 2020 stratégia, illetve a vonatkozó uniós környezet- és éghajlatvédelmi stratégiák és tervek célkitűzéseinek eléréséhez. Hazánk a LIFE programban 2001 óta vesz részt, azóta számos természetvédelmi és környezetvédelmi projektünket támogatja az Európai Unió. A LIFE természetvédelmi pályázatok keretében jelentős léptékű élőhely-rekonstrukciók és fajmegőrzési programok valósultak meg.

A LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú, „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című projekt (röviden: LIFE-MICACC) az első hazai támogatást nyert éghajlat-politikai projekt.

A projekt során öt beavatkozási mintaterület került kiválasztásra, melyek olyan magyarországi településeken találhatóak, ahol az éghajlatváltozás hatására felerősített jelenségként a közép-kelet-európai kistelepülésekre jellemző vízkockázatok és települési sérülékenység fokozottan tapasztalhatók. Ezen helyzeteket a természetes vízmegtartó megoldások helyi vízgazdálkodási rendszerbe történő integrálásával kívánja kezelni a projekt.

A LIFE-MICACC projektről a projekt honlapján érhető el további információ.

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Fenntarthatóbb városi rendszerek

Fenntarthatóbb városi rendszerek