Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Innovatív megoldások segíthetnek az építőipar modernizálásában

2020. április 16

 

 

Az építőipar szerepe a klímaváltozásban

Az Európai Unió tagországai jelenlegi épületállományának csaknem 97%-a nem energiahatékony, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az EU-ban az épületek felelősek az energiafogyasztás 40%-áért, valamint a CO2-kibocsátás 36% -áért.

Rendkívül fontos az energiahatékonyság növelése és megújuló energiaforrások használata az építőiparban, hiszen az épített környezet döntő szerepet játszhat az éghajlatváltozás enyhítésében. 

Európában a jelenlegi épületállomány 80%-a valószínűleg továbbra is működőképes lesz 2050-ig, így kiemelkedően sürgető a hatékony és skálázható retrofit (nulla energiához közeli / szén-dioxid-kibocsátást csökkentő, stb) megoldások térnyerése. Ezek olyan innovatív és szisztematikus átalakítási megoldások, amelyek túlmutatnak a jelenlegi általános építőipari megoldásokon.

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint minden szektor közül az épületek energiahatékonysági ágazata rendelkezik a legtöbb kihasználatlan gazdasági potenciállal. A Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek teljesítéséhez az EU-ban - egyéb intézkedések mellett - mintegy 250 millió ház energetikai korszerűsítésére lesz szükség. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a házak felújításának éves szintje 3,4% lesz, ami több mint kétszerese a jelenlegi európai átlagnak.

 

A társadalom szerepe az építőipari intézkedésekben

Ezidáig az épületek modernizálásához szükséges, felülről lefelé irányuló finanszírozási és tanácsadási programok nem voltak elég ambiciózusak, általában szétaprózott fellépést eredményeztek. Egyes elképzelések szerint realisztikusabb lenne olyan irányból megközelíteni a témát, hogy a városi közösségek társadalmi átalakulása hogyan befolyásolhatja ezt a célt. 

A városi megújítási programok, amelyeket alapvetően a helyi közösségek hajtanak végre, megteremtik a lehetőséget az épületek átalakításával és az új energiaellátó rendszerek létrehozásával kapcsolatos kihívások átfogó kezelésére. Az új rendszerek létrehozása mind társadalmi értéket, mind pedig szén-dioxid-mentesítést jelent.

Az energiahatékonyság növelése és megújuló energiaforrások használata az építőiparban drasztikus hatást gyakorolhat Európa egész társadalmára, többek között a gazdasági fejlődés, az ellenálló képesség, valamint az egészségügyi és szociális kérdések kezelése terén. Ezen tevékenységek hozzájárulnak mind a Párizsi Megállapodás, mind számos ENSZ Fenntartható Fejlődési Cél eléréséhez, többek között az alábbi célokhoz:

  • A városokat és emberi településeket befogadóvá, biztonságossá, alkalmazkodóvá és fenntarthatóvá tenni (11.cél)
  • Biztosítani a megfizethető, megbízható, fenntartható és modern energiát mindenki számára (7.cél)
  • Előmozdítani a hosszantartó, átfogó és fenntartható gazdasági növekedést, a teljes és eredményes foglalkoztatást, valamint méltó munkát mindenki számára (8.cél)
  • Sürgősen cselekedni a klímaváltozás és hatásai leküzdése érdekében (13.cél)

 

Korlátok és ezeket áthidaló innovációs lehetőségek

Az épületek modernizálása számos társadalmi-gazdasági előnnyel és kereskedelmi értékkel járhat, még sincs elég nagy figyelem szentelve ezen kezdeményezéseknek. Ennek oka, hogy rengeteg korlátja van, például, elsősorban új épületek építésén van a hangsúly, illetve a jelenlegi építőipari szabályozások nem megfelelőek. Továbbá az építőipar a mai napig a legkevésbé digitalizált iparágnak tekinthető, valamint az innovatív fejlesztések legtöbbször nem az építőipari vállalkozók, hanem a gyártók és az építőknek szállító alvállalkozók által érkeznek - maguk az építőipari vállalkozók lassan alkalmazkodnak az innovációkhoz és ritkán kezdeményezik azokat.

Annak érdekében, hogy a felmerülő nehézségeket és korlátokat áthidaljuk és megtörténjen az épületek modernizálása, az innovációk szerepe és fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Az innovációs megoldások számos területről érkezhetnek. A legjelentősebb innovációkat rejtő területek elsősorban a technológia, pénzügyi és üzleti modellek, tudás és kapacitásépítés, valamint a rendszerinnováció.

 

Átfogó problémára átfogó megoldás

Mivel ez egy sokrétű, több területet (technológia, pénzügy és üzlet, jogszabályok, tudás stb.) átfogó kérdés, az úgynevezett „egypontos innovációk” nem fogják elérni a kívánt mértékű ugrást a párizsi cél felé. Fontos, hogy a szektor különböző résztvevői egymást erősítsék és proaktív módon egyesítsék erejüket, ne pedig egymásra várjanak, hogy a piac más szereplői tegyék meg a következő merész lépést. Noha számos sikeres kísérleti projekt történt az elmúlt időszakban, szükség van egy mechanizmusra, amely nagymértékben felgyorsítja és skálázhatóvá teszi a folyamatot.

A Retrofit Startup Accelerator program olyan átfogó megoldások létrejöttét támogatja, amelyek az épitőipari kihívásokra keresik a választ. Iparági és üzleti mentorok segítik a programban résztvevő startupokat, valamint a program során számos iparági workshopon vehetnek részt a csapatok. 
 


Épületkorszerűsítési, építőipari innovációs megoldással rendelkezel vagy van egy építőipari ötleted? 

A Retrofit Startup Acceleration programban építőipari ötletgazdákkal, iparági szakemberekkel és business coach-okkal dolgozunk együtt, hogy az ötleteket és előrehaladott innovatív megoldásokat közösen gazdaságilag életképes vállalkozássá formáljuk. 

Jelentkezési határidő a programba: május 17. (vasárnap) éjfél.

Jelentkezés és további információ ITT.



Forrás: EIT Climate-KIC - Climate Innovation Impact Goals Impact Dossiers (2018 June)

Kép: Unsplash

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz