Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Magyar kutatók Valenciában

2014. december 04

A CEU-UCH Műszaki Egyetem magas színvonalon képez olyan szakembereket, akik hosszú távon hozzájárulnak az európai gazdaság fenntarthatóbbá tételéhez – ezért is csatlakoztak fogadószervezetként Európai legnagyobb, kifejezetten zöld szakértőknek szóló mobilitási programjához. 2014 őszén a program két magyar kutatónak biztosított lehetőséget, hogy egy hónapig aktívan dolgozzon a Főiskola kutatási és ipari együttműködési projektjein.

Futó András, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének PhD hallgatója spanyolországi tartózkodása alatt egy pilóta nélküli repülőgép (UAV) hajtóműjének prototípusán az Apeiron-on dolgozott a CEU-UCH egyik professzorával Jordi Renauval együttműködve. András a projektben az üzemanyagcella, a napenergia-felhasználás valamint az akkumulátorokban történő energiatárolás ideális kombinációját vizsgálta a prototípuson, ami a tervek szerint 5000 méteres magasságban fog mozgásban tartani egy pilóta nélküli repülőgépet.

Vele egyidőben Szendrei Zsolt a BME Urbanisztikai tanszékének posztgraduális hallgatója is a CEU-UCH-n tölthetett el egy hónapot aktív kutatómunkával, a városi fenntarthatóság szakterületén dolgozva. Szendrei, aki a BME Urbanisztikai Tanszékén vesz részt doktori képzésben, korábban együttműködött a Közép-európai Építészeti Központtal és több tudományos cikke is megjelent nemzetközi folyóiratokban, mint például a Revista Lusófona De Arquitectura e Educação-ban.

A két magyar kutató számára fantasztikus lehetőség volt ez nagyszabású nemzetközi projektek részesévé válni, és szakmailag és nyelvtudásukat tekintve is fejlődhettek. A fogadó intézmény pedig a program keretében bővíthette kutatói kapacitását, magas szakmai tudású és, ami a legfontosabb, a projekteket külső szemszögből látó kutatók bevonásával. 

A Pioneers in Practice program Európa legnagyobb mobilitási programja kifejezetten fenntarthatósággal foglalkozó szakértők számára. A programban minden évben több száz fogadószervezet várja tárt karokkal a jelentkezőket, hogy a 7 európai helyszínen zajló csereprogramban, egy-egy hónapos gyakorlat alatt mindkét fél számára hasznos projekteken dolgozhassanak. A jelentkezés PhD-hallgatók mellett nyitott frissdiplomások és tapasztalt szakértők számára is, amennyiben zöld témákhoz kapcsolódó területen dolgoznak. A 2015. évi programba a jelentkezés februárban indul!

A cikk a fogadószervezet beszámolója alapján készült.

 

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Fenntarthatóbb városi rendszerek

Fenntarthatóbb városi rendszerek