Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Két magyar csapat is kijutott az EIT RawMaterials regionális innovációs versenyére Athénba

2022. december 31

Az EIT RawMaterials két hónapos programja elsősorban kis- és középvállalatok és startup-ok részére adott lehetőséget a meglévő innovatív termékük vagy szolgáltatásuk bemutatására. 

A verseny első részében a csapatok kiválasztása volt fókuszban, meglepően sok cég érkezett innovatív ötletekkel, Magyarországról két csapatot is beválogattak. Majd a kiválasztott csapatoknak több online bootcamp-et is biztosított az EIT RawMaterials, többek között Business Model Validation, Go-to-Market Strategy, és Finance and Cash Flow témában. Ezenkívül a csapatok 2500 euro támogatást is kaptak az utazás és szállás költségeinek valamint az üzleti költségeknek a fedezésére.
 

A csapatok három fókusz téma közül választhattak:

Körforgásos üzleti modellek

Anyagmegoldások tervezése, megoldások, amelyek szisztematikusan kezelik a teljes életciklust, a nyersanyagellátástól az anyaginnovációig, a fejlett anyagokig, termékekig, termék-szolgáltatási rendszerekig, folyamatokig, a körforgásos termékek tervezéséig, új üzleti modellekig, új politikáig,

Fenntartható anyagok

CO2- és szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése az autóiparban; autonóm vezetés; mobilitás, mint szolgáltatás; gyártási költségek csökkentése; újrahasznosíthatóság javítása,
Repülési innováció: CO2-kibocsátás csökkentése; zajcsökkentés; elektromos meghajtás; súly csökkentés; költségcsökkentés,
E-bike, e-board, e-roller innováció: súly csökkentése; költségcsökkentés; nagyobb  hatótávolság,
Bányászati gépek (nehézgépek és drónok) innovációs trendje: villamosítás; energiahatékonyság; megújuló energiák használata.

Erőforrások felelős biztosítása

Erőforrások biztosítása (geológia): átfogóbb és integráltabb adatkészletek az ásványlelőhelyek jelenlegi geológiai modelljeihez, mélységben és távoli helyeken történő célzottabb kutatás, intelligens és innovatív adatgyűjtés és -kezelés, a leállított bányák és zagyok újraértékelése.

 

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, mert sok kiemelkedő megoldás érkezett. A verseny harmadik helyezettje a magyar V-Chiller csapat lett, akik új, vákuum hűtésen alapuló gyorshűtési technológiát kínálnak. A technológia teljesen környezetbarát és akár 70%-os energiamegtakarítás is elérhető vele. Néhány éven belül a V-Chiller csapatának sikerült elérnie a tényleges COP 2,26-os teljesítménytényezőt, amely több, mint kétszerese a jelenlegi hűtési technológiák által kínált hatékonyságnak. Jelenleg két pilotot futtat a startup a The Coca-Cola Company-val és az ABInBev-vel.


A második magyar csapat, amely indult a versenyen, a 2019-ben alakult Frulity Kft., A kezdeti tervekkel ellentétben az innovatív megoldások felé terelték figyelmüket a Covid okozta lezárások. Ennek eredményeként sikerült megalkotniuk egy olyan eljárást, amely gáz üzemű (LPG/CNG/LNG) motorok esetén 20%-os üzemanyag megtakarítást biztosít igazolt módon. Az eljárás még bevezetési fázisban van, azonban a piaci visszajelzések alapján csak pozitív tulajdonságokkal találkoztak, melyek közül a legjelentősebbek a 100%-os kompatibilitás, azonnali beépíthetőség, teljesítményszint megtartása és a karbantartási költségek csökkentése.

 

A verseny első helyezettje a görög Rotodyna Startup lett, akik 6000 euros vissza nem térítendő támogatást kaptak és értékes kapcsolati tőkét is szerezhettek a termékük piacra vezetésére.

 

PANNON Pro Innovációs Szolgáltató és EIT RawMaterials
 

A PANNON Pro Innovációs  Szolgáltató Kft. innováció-menedzsment szolgáltatásokat nyújt egyedülálló, kiterjedt szakértői hálózaton keresztül. A munkatársak együtt több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a legkülönbözőbb méretű innovációs projektek tervezése és kivitelezése terén, főként éghajlatváltozási, energetikai, ipari szimbiózist és a biomassza alapú gazdaságot érintő témákban. Az EIT Raw Materials célja, hogy fenntartható nyersanyagellátást biztosítson az európai ipari ökoszisztéma részére az innováció, az oktatás, és a vállalkozói szellem előmozdításának segítségével. Ennek eszközeként több különböző programmal segíti az innovátorokat. A PANNON Pro az EIT RawMaterials magyarországi partnereként 2020 óta népszerűsíti a nyersanyag szektorra fókuszáló, elsősorban start-upoknak, kis- és középvállalkozásoknak szóló programokat.


A programokról részletesen az EIT RawMaterials startup programok fül alatt, a  olvashatsz. A további kérdéseket pedig a startup@ppis.hu e-mail címre várják kollégáik.