Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Innovációk az újrahasznosításban - üzleti workshopra várják az érdeklődőket

2021. december 10

Az újrahasznosítás fontossága bolygónk védelmében

Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy:

●      az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át,

●      és olyan másodlagos, újrahasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.

A tevékenységre használt angol szó, a “recycling”, jobban kifejezi, hogy anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag folyamatban. Ezen tevékenységen belül megkülönböztetjük az értéknövelő (upcycling) és az értékcsökkentő (downcycling) újrahasznosítás fogalmát, melyek az újrahasznosított anyagnak a minőségét fejezik ki az eredetihez képest. Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, valamint a természetbe kerülő hulladék mennyiségének csökkentése.

Körforgásos gazdaság, mint fenntartható gazdasági modell

2015-ben az Európai Bizottság az Európai Unió fenntartható gazdasági modelljeként a körforgásos gazdaság megvalósítását tűzte ki célul. Ennek lényege – amellett, hogy amennyire lehet, megelőzzük a hulladék keletkezését –, hogy a keletkező hulladékot máshol erőforrásként tudjuk hasznosítani. Ez csak úgy lehetséges, ha csökkentjük a hulladék mennyiségét, valamint hasznosítjuk a maradékot, és ezzel elősegítjük a rendelkezésre álló termékek és anyagok minél többszöri (újra)felhasználhatóságát. Jelenleg, míg egyes európai országokban, például Németországban, az összhulladék több mint 60%-át dolgozzák fel újra és komposztálják, addig Magyarországon ez az arány csupán 35%. (Forrás: Eurostat)

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által támogatott, újrahasznosítás témájú innovációk felkarolására fókuszáló üzleti workshop-ra várják az érdeklődőket

A Klímainnovációs Közösség és az EIT Raw Materials december 15-ei (15:00-18:00 óra között tartandó) workshopja olyan innovatív újrahasznosítási megoldások és technológiák megszületését támogatja, amelyek másodlagos forrásból származó anyagellátáshoz és újrafeldolgozáshoz szükségesek.

 

A kreatív ötletek többek között az alábbi területekre vonatkozhatnak:

●      Megoldások az elhasználódott termékek újrahasznosítására

●      Nem újrahasznosítható fémek újrahasznosítási megoldásai

●      Maradványok, városi és hulladéklerakók bányászata (pl. WEEE, akkumulátorok, mágnesek, napelemek stb.)

●      Elhasználódott gépjárművek alkatrészeinek újrahasznosítási lehetőségei

●      Költséghatékony és okos hulladékgyűjtés, -bontás és -válogatás

A résztvevők megismerkedhetnek a területet érintő főbb kihívásokkal, ötletelhetnek ehhez kapcsolódó megoldásokról és átgondolhatják az üzleti modellt.  A vezetett workshop keretében további iparágra fókuszáló vállalkozásfejlesztési programok is bemutatásra kerülnek.

 

A workshopon való részvétel ingyenes, minden érdeklődő számára nyitott, de regisztrációhoz kötött. A helyek száma limitált és a résztvevőkre nyeremények is várnak, ezért érdemes mihamarabb regisztrálni. A workshopra az alábbi linken lehet jelentkezni.

A workshopon való részvétel továbbá belépőként szolgálhat a jövőre, 2022-ben megrendezésre kerülő EIT Jumpstarter és egyéb vállalkozásfejlesztési programokba.

Az EIT Raw Materials vállalkozásfejlesztési programjai

Az EIT Raw Materials célja, hogy fenntartható nyersanyagellátást biztosítson az európai ipari ökoszisztéma részére az innováció, az oktatás, és a vállalkozói szellem előmozdításának segítségével. Ennek érdekében több különböző EIT Raw Materials startup program segíti az innovátorokat, startupokat, valamint kis- és középvállalkozásokat.

 

Ezen programok egyike az EIT Jumpstarter inkubációs program, amelyre olyan magyar innovátorok jelentkezhetnek, akik a nyersanyag és alapanyag szektorban tevékenykednek. A program célja, hogy az iparágat új vállalkozások felkarolásán keresztül fejlessze.  A program egy kétnapos bootcamp-pel kezdődik, ahol üzleti alapismeretek mellett a pitch technikák is fókuszba kerülnek. Ezután két hónapon keresztül üzleti és iparági konzultációk során formálódik tovább az ötlet, a kapcsolati háló építésére is nagy hangsúlyt fektetve. A legjobb csapatok pedig kijuthatnak az európai döntőre, ahol szakmai zsűri és befektetők előtt prezentálhatják vállalkozásötletüket és ahol vissza nem térítendő pénzbeli támogatást is kaphatnak.

 

Az alábbi linken érhető el további információ az EIT Raw Materials startup programjairól, valamint itt adhatják le előjelentkezésüket a 2022-ben megrendezésre kerülő EIT Jumpstarter program iránt érdeklődők.

 

Amennyiben bármilyen kérdés felmerülne a workshopról vagy a vállalkozásfejlesztési programokról, a startup@ppis.hu email címen lehet felvenni a kapcsolatot a szervezőkkel.