Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

DANUBIONET nyílt innovációs rendezvény

2016. november 02

Press release

2016 október 17. Budapest

 

Az első DANUBIONET nyílt innovációs rendezvényt a PANNON Pro Innovációs Kft. és a Közép Európai Kezdeményezés közösen rendezte meg,  az idei ERDN konferencia kísérő rendezvényeként. 2016. október 6.-án. A Danube-Inco.Net projekt keretében meghirdetett workshop a Duna Régió hat országából 13 szakértőt vonzott, akik azzal a közös céllal érkeztek, hogy megvitassák, hogyan lehetne a szennyvíziszap alapú komposzt mezőgazdasági használatát ösztönözni.

Nyitóbeszédében, Juhász Anikó, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója, és egyben a rendezvény házigazdája, hangsúlyozta, hogy a Duna Régió sikeréhez az adottságokhoz jól illeszkedő megközelítésre van szükség. Az intézet által létrehozott Bioeast kezdeményezés célja, hogy a biomassza alapú gazdaság fejlődését segítse a Duna Régióban, rámutatva arra, hogy a regionális megközelítés és a kiválóság jól kiegészítik egymást. “Ugyan jelentős tudás található meg a régióban, szükséges megtanulnunk, hogyan tudjuk ezt értékesíteni és az innovációs folyamatokat kezelni”, tette hozzá. Zárásként kiemelte, hogy nem vagyunk elkésve, ugyanis a következő két éves H2020 programozási időszak dokumentumai most jelentek meg, így minden résztvevőt új ötletek kidolgozására és együttműködésre ösztönzött.

A rendezvény témáját a „kihivást” a DOW Agrosciences Hungary Kft. vetette fel. A cég már több mint 70 éve van jelen a mezőgazdaságban, ahol a Termelők nap mint nap használják a folyamatos innovációval elért eredményeit.  Az ún. „kihívás gazda”, ahogyan a megoldást kereső partnert nevezik nyílt innováció esetén, kérte a résztvevőket, hogy ötleteikkel segítsék elő a szennyvíziszap alapú komposzt mezőgazdasági használatával kapcsolatos társadalmi előítéletek és végfelhasználói aggályok eloszlatását. Ennek, a tápanyagokban, főként nitrogénben gazdag anyagnak az alkalmazása számos előnnyel jár az agráriumban, úgy mint a talajvédelem, a költséghatékonyság és a termelékenység összefoglalva a tudatos fenntartható gazdálkodás. Mindezek ellenére használatát mégis kételyek és aggályok övezik. A nyílt innovációs workshop ezért olyan, a tápanyag újrahasznosítás gazdasági és környezeti előnyeire építő megoldások kidolgozására irányult, amelyek segítségével a felhasználók meggyőzhetőek.

Az eddig 95 szakértő által kitöltött, Danubionet kérdőív válaszaira építve, a résztvevő szakértők az ötleteket a társadalmi elfogadottság, rendelkezésre álló szabványok és címkék, valamint üzleti modellek mentén fejlesztették tovább. Ezt az interaktív folyamatot a Be-novative Magyarország és a Demola Budapest szakértői moderálták. Első lépésként a Be-novative felhőalapú platformja nyújtott lehetőséget virtuális ötletelésre és gondolkodásra, ahol a résztvevők anonim módon oszthatták meg ötleteiket és gondolataikat a “Hogyan használjuk a kommunikációs és marketing eszközöket a vevők meggyőzősére a szennyvíziszap alapú termékek biztonságáról és megfelelősségéről?” kérdés kapcsán. A csupán 20 perces folyamat 81, automatikusan értékelt ötletet hozott, melyek előmozdíthatják a vitatott kérdés megoldását, merítve a bemutató üzemek, oktatási lehetőségek és kommunikációs megoldások széles skálájából.

A szakértő csapatok felsorakoztatták ötletiket, hogy azok között szinergiákat találjanak és együttműködéseket fejlesszenek, mindezt abból a célból, hogy a rendezvény végére meggyőző projekt javaslat jöjjön létre. Ehhez a módszertant a Demola Budapest szolgáltatta. 
Sándorfy András a Dow Agrosciences Kft. marketing igazgatója, a rendezvényt egy nagyszerű platformnak értékelte, mely  új, érdekes és értékes megközelítések kidolgozását tettelehetővé, így örömmel vett részt a munkában.

A renezvény keretein belül kialakított project javaslatot, a  PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. és a Közép Európai Kezdeményezés vezetésével tovább fejlesztik, annak megvalósulása, továbbá a tápanyag gazdálkodás körkörössé tétele érdekében.

 

Alkalmazkodó szolgáltatások

Adaptation services

Bio-gazdaság fejlesztése

Developing a bio-economy

Ipari szimbiózis

Industrial symbiosis

Fenntartható városi rendszerek

Sustainable city systems