Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Összefoglaló a 6. climate Brunchról

2016. június 02

Röviden a Körforgásos Gazdaságért Alapítványról

Az Alapítvány 2013-ban magánkezdeményezésre jött létre. Fő célja a körforgásos gazdaság hazai megismertetése és gyakorlati alkalmazásának előmozdítása. Platformot kíván nyújtani a körforgásos gazdaságban érdekelt vállalkozások, önkormányzatok, kutatók és civil szervezetek számára.

Körforgásos Klub néven új kezdeményezést indított, melybe olyan vállalkozásokat, szakmai szervezeteket várja, amelyek már alkalmazzák a körforgásos gazdaság elveit a gyakorlatban, vagy érdeklődnek azok iránt. A Klub szakmai és üzleti fórumként működik, ahol lehetőség van a modell gyakorlati példáival megismerkedni, a hazai és külföldi trendeket és eseményeket figyelemmel kísérni, valamint üzleti és szakmai kapcsolatokat kiépíteni.

Lineáris és körforgásos gazdaság

A hulladék termelés és kezelés komoly környezeti és gazdasági kihívás. A fogyasztási termékek rövid élettartama jelentős környezeti terheléssel jár, miközben a hulladék mennyiségének csökkentésére a megoldása a kezünkben van.  Csak egy példát említve, Magyarországon a lomtalanítás során sok holmi kerül ki az utcára, amit nem lehet legálisan elvinni és újrahasználni vagy újrahasznosítani. Az utcára kirakott tárgyak a lomtalanítás során az FKF Zrt. tulajdonába kerülnek, amelyeket elszállításuk után hulladéklerakóban helyeznek el. Nagy lehetőség rejlik ezeknek a tárgyaknak a továbbadásában, újrahasználásában vagy újrahasznosításában, mivel nagyon nagy mennyiségű hulladékról van szó. Sokak fejében itt már egy start-up ötlet fogalmazódhat meg.   

Hogy állunk Európában az újrahasznosítás és a kommunális szilárd hulladéktermelés mennyiségét illetően?

Magyarországon 2013-2014-es adatok szerint a kommunális hulladék 62-63%-a hulladéklerakóba kerül. Az újrahasznosítás tekintetében az átlag alatt vagyunk, igaz azóta jelentősen fejlődött a városi szelektív hulladékgyűjtő rendszer.

A körforgásos gazdaság egy új üzleti modell, amelyben a tartósság és az újrahasznosíthatóság a cél. Ösztönzi a megújuló energiák használatát és az emberi igények szerinti szempontokat tartja szem előtt. A fogalma 5-6 évvel ezelőtt jelent meg és a non lineáris élőrendszerek tanulmányozásán alapszik. A természetből, mint inspiráló jelenségből indult ki ugyanúgy, mint a bölcsőtől bölcsőig, az ipari ökológia, a megosztásos gazdaság vagy kék gazdaság elméletei.

A körforgásos gazdaság két részét különböztetjük meg: biológiai körforgás és technológiai körforgás. 

A szerves anyagok lebomlanak és visszakerülnek a természetbe, míg a többi, hátramaradt anyag egy technikai körforgáson keresztül teszi ugyanezt.

Körforgásos gazdaság előnyei: jobb erőforrás kihasználás, versenyképesség javítása, innováció, nyersanyagfüggőség csökkenése, megtakarítás, csökkenő környezeti károsodás. 

Főbb akadályai és kihívásai: rövidtávon drága. Egyelőre nincs megfelelő jogi, támogatási és szakpolitikai környezet.

2015 decemberében az Európai Bizottság egy javaslatot tett, ami a körforgásos gazdaság európai szintű létrehozásáról szól. 1-2 éven belül várható, hogy Európában kijön egy olyan direktíva vagy irányelv, ami hatással lesz a vállalatok életétére.

 

Üzleti modellek a körfogásos gazdaságon belül

 

Külföldi példák

 

Ipari szimbiózis: Kalundborgban olyan ipari szimbiózist fejlesztettek ki, ahol a különböző cégek egymás erőforrásait használják fel, szinte tökéletes körforgást alkotva. Ez az egyik legjobb példa arra, hogy, hogyan lehet a különböző iparágak együttműködésével egy körforgásos gazdaságot helyi szinten kialakítani. 

Körforgásos tápanyag: DSM - cellulóz alapú bioetanol mezőgazdasági hulladékból és melléktermékből

Erőforrás visszanyerés: Desso - szőnyeggyártó - a használt szőnyeg szálainak visszanyerését és újrahasznosítását valósítja meg. Nem szőnyegek eladásával foglalkozik, csak bérbe adja őket, amelyeket a szerződés lejárta után visszavesz és újrahasznosít.

Termék élettartam hosszabbítás: CAT - A használt gépeket, eszközöket visszaveszi, felújítja, majd újra eladja. A CAT éves bevételének több mint 20%-át ez a tevékenység adja.

Sharing economy: A gépipari óriás az eszközeit kölcsönösségi vagy pénzügyi alapon odaadja partnereinek egy meghatározott időre. Az idő lejárta után a gépeket visszaveszi, felújítja, majd újból hasznosítja a vállalat. 

Szolgáltatás alapú termék: Philips – A LED világítást, mint szolgáltatás értékesíti. A lámpatest a vállalat tulajdonában marad, fenntartásáról és a szükséges cseréjéről is maga gondoskodik. 

A körforgásos gazdaságban élen járó országok: Hollandia, Skandináv országok, Németország, Ausztria Svájc, Nagy-Britannia, Kína. 

 

Magyar példák

 

Délpesti szennyvíztisztító, Organica – biológiai szennyvíztisztítás

Repair Café Budapesten 

DSI – Inhalátor 

e-reuse – használtelektronikai eszközök javítása és eladása