Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Bemutatjuk a PiP program csoportos feladatainak eredményeit IX.

2016. február 26

gameofflows

Az idei év során kilenc csoportra oszlottak a szakértőink és kilenc teljesen különböző feladaton dolgoztak közel három hónapon keresztül. Lelkesedésüknek és kitartó munkájuknak szerteágazó eredményei és hatásai vannak, melyekre méltán lehetünk büszkék.

Game of flows

Dancz Tibor, Iván Veronika, Kálóczy Mihály, Mohácsi Adrienn, Zentay Sára

A csoportmunka keretében egy ökológiai társasjáték kifejlesztésére fókuszáltuk.

 

Miért a társasjáték? Miért a víz?

A tiszta ivóvíz szűkössége - összefüggésben a klímaváltozással - a Föld számos pontján megváltoztatta a lakosok életmódját, új gazdálkodási formákra vagy elvándorlásra késztetve őket. Ez egy olyan téma, ami akkor is aktuális és egyre fontosabb lesz, ha jelenleg nem vesz róla tudomást a legtöbb ember. Itt viszont akad dolgunk: eljuttatni az üzenetet a háztartásokba, a fiatalokhoz és a felnőttekhez, hogy a következő generáció megtanuljon fenntarthatóan gazdálkodni a környezeti javakkal, jelen esetben: a vízzel.

A csoportmunka keretében egy olyan társasjáték kifejlesztését tűztük ki célul, mely izgalmasan rávilágít azokra az ökológiai-társadalmi-környezeti összefüggésekre, amik a fenntarthatóság alappilléreit jelentik. A játék központi eleme a víz, mely a játék során folyamatosan fogy. Célcsoportunk a 15 év feletti korosztály, őket a téma szempontjából felnőtteknek tekintettük a tervezés során.

A játékot kifejezetten úgy készítettük, hogy jó grafikával, akciódús játékmenettel és folyamatosan szorongatott helyzettel lebilincselő élményt nyújtson, és eközben játszva megtanulhassa bárki, hogy milyen intézkedésekkel, fejlesztésekkel, programokkal lehet fenntarthatóvá tenni egy város vízhasználatát, valamint hogy a játékosok megismerjék a vízfelhasználással kapcsolatos összefüggéseket, fogalmakat.

A játék során egy városban, az évente felhúzott eseménykártyák kihívásaira kell a játékosoknak közösen reagálniuk, azokat túlélniük. Minden évben fogy a víz, ezt fejlesztésekkel és más intézkedésekkel tudják kompenzálni, ebben pedig az egyéni képességek és célok segítik, vagy éppen akadályozzák őket. Az eseménykártyák között katasztrófák, vészhelyzetek, korrupciós ügyek és természeti csapások vagy éppen antropogén eredetű szennyezések várnak megoldásra vagy megelőzésre, problémamentes évet csak elvétve találni...

Jelenleg a prototípus legyártásáról folynak egyeztetések és a közeljövőben tervezzük a közösségi finanszírozás elindítását. És igen, azt gondoljuk, hogy rajtunk is múlik.

Letölthető anyagok