Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Bemutatjuk a PiP program csoportos feladatainak eredményeit VII.

2016. február 04

Tera_platform_group

Az idei év során kilenc csoportra oszlottak a szakértőink és kilenc teljesen különböző feladaton dolgoztak közel három hónapon keresztül. Lelkesedésüknek és kitartó munkájuknak szerteágazó eredményei és hatásai vannak, melyekre méltán lehetünk büszkék.

Tera platform

Adorján Anna, Andrei Drăcea, Alex Iliescu, Alexandra Lăcătușu, Ioana Pascu, Radics Miklós, Tóth Réka, Flavia Țună, Raluca Vaduva

A csapatmunka során egy online közösségi platformon (TERA) dolgoztunk, amivel az érintetteket közelebb hozhatjuk egymáshoz, ezzel előmozdítva a klímaváltozással kapcsolatos problémák megoldását. A felületre különböző háttértudással és érdekeltséggel rendelkező személyek/szervezetek regisztrálhatnának (civilek, szakemberek, különböző non- és for-profit szervezetek, állami szféra stb.), az oldal pedig egyfajta gyűjtőpontként szolgál. A posztolt problémákat mindenki látja, így a szükséges szaktudás és egyéb anyagi vagy humán erőforrás könnyedén a projektekhez kapcsolható.

A platform működési mechanizmusát egy esettanulmányon keresztül próbáltuk felépíteni, a 13. kerületben belső kertek revitalizációjával foglalkozó civil szervezet segítségével (Belső Kertek Csoport). A probléma, ami megoldásra szorul, az maga az elhagyatott, kihasználatlan vagy éppen nem megfelelő funkciót ellátó társasházi kert. A közösségek nagy tehetetlensége, a szaktudás, illetve az esetleges pénzhiány miatt egy ilyen projektet nehéz véghezvinni - többek között ezen is segíthet a TERA.

A példánknál maradva a közösségnek szüksége volt egy kulcsemberre, aki felismeri a problémát és tenni akar ellene (ő posztol a platformra). Ezután következik a szakemberek és a szükséges anyagi források felkutatása: ez a platform segítségével könnyedén kivitelezhető, hiszen profilokra kereshetünk, illetve a projektünk is publikus. A szükséges erőforrások és tudás begyűjtése után pedig indulhat a munka: a tervezés, építés, végül pedig a megújult kert használata.

A folyamatok megértése érdekében interjút készítettünk a szervezet több tagjával, illetve néhány kertet személyesen is felkerestünk. A tapasztaltak alapján olyan anyagot sikerült összeállítanunk, mely olyan társasházaknak segíthet, akik éppen a kertjük megújítását tervezik. Csoportunk temesvári tagjának sikerült a helyi városvezetés figyelmét felkeltenie, a jövőben további együttműködés várható.

Letölthető anyagok