Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Új stratégiai partnerségeket jelölt ki az EIT: jelentős előrelépés Európának az egészségügy és nyersanyagok területén

2014. december 11

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) kedden bejelentette az EIT Health és EIT Raw Materials elnevezésű partnerségek létrehozásáról szóló pályázati felhívásának nyerteseit. A felhívásnak megfelelően a kijelölt európai szintű partnerségek integrálják a társadalmi kihívások megoldására vállalkozó felsőoktatási intézményeket, cégeket és kutatóintézeteket. “Az öregedő társadalmak és nyersanyag-függőségünk nagy kihívást jelentenek az Európai Unióban. Ezen kihívások kezelésében a tudomány és az innováció létfontosságú szerepet játszik. Éppen ezért különösen örülök, hogy az EIT útjára indítja ezt a két stratégiai partnerséget” mondta Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős EU-biztos.

Az EIT 2014-es, Tudás és Innovációs Közösségek (KIC-ek) létrehozásáról szóló pályázatának nyertesei az InnoLife és RawMatTERS páneurópai konzorciumok, akik 20 európai tagállam több mint 150 partnerét fogják össze. “A döntésben kiemelkedő szerepet játszott, hogy a nyertesekben megvan az innovációs potenciál, amivel választ adhatnak társadalmunk legégetőbb problémáira. Az EIT Health és EIT Raw Materials kiváló partnerségek, amelyek növekedést és munkahelyeket fognak teremteni, összhangban az Európa 2020 stratégiával és a Jean-Claude Juncker vezett Európai Bizottság prioritásaival” nyilatkozta Martin Kern, az EIT ideiglenes igazgatója.

Az EIT támogatásával és Horizont 2020 forrásokkal ezek a partnerségek elérhetik a legjobb kutatókat, diákokat és vállalkozókat. Ez kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy hozzá tudjanak járulni Európa innovációs kapacitásának és versenyképességének növelésére irányuló erőfeszítéseinkhez” mondta Navracsics.

A 2010 óta már létező 3 tematikus partnerséghez hasonlóan mindkét új partnerségben is szerepel magyar partner.

 

Akár 4 millió euró érkezhet az EIT-tól az első évben

 

Most az a feladatunk, hogy gyorsan útjára indítsuk az EIT Health és EIT Raw Materials partnerségeket, hogy innovációt és növekedést generáljanak” tette hozzá Martin Kern. A gyors és zökkenőmentes induláshoz az első évben az EIT 4 millió eurós induló költségvetéssel támogatja a nyerteseket. A KIC-ek várhatóan 2015-ben indítják működésüket, röviddel azután, hogy aláírták a hétéves partnerségi keretmegálllapodást az EIT-val.

Az EIT a következő KIC pályázati felhívásokat 2016-ban hirdeti meg, Food4Future (élelmiszerellátás a jövőben) és Added-value Manufacturing (magas hozzáadott értékű gyártási folyamatok) témában, illetve 2018-ra is terveznek egy pályázatot, melynek témája a városi közlekedés (Urban Mobility) lesz.

 

Európai Innovációs és Technológiai Intézet


Az EIT egy 2008-ban létrehozott független uniós szerv, amelynek célja felpörgetni az innovációt és a vállalkozásokat Európában, így kezelve a kontinens legnagyobb kihívásait. Vezető egyetemeket, kutatóintézeteket és vállalatokat fog össze dinamikus, határokon átnyúló partnerségekben – ezek a Tudás és Innovációs Közösségek, azaz KIC-ek – hogy innovatív termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek, új vállalkozásokat indítsanak és képezzék a jövő vállalkozóinak generációját.
Az első három KIC, éghajlatváltozás, infokommunikációs technológiák és innovatív energia témában 2009-ben került kijelölésre (ezek a Climate-KIC, EIT ICT Labs és KIC Innoenergy). Az Európai Unió döntése alapján az EIT tevékenysége kibővül a 2014-2020-as időszakban, a Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramon belül, és költségvetése 2,7 millárd euróra nő.
Jelenleg az EIT KIC partnerségei több mint 500 vezető partnert fognak össze Európa-szerte, először integrálva az üzleti, kutatási és felsőoktatási szektorokat. 2010 óta a KIC-ek több mint 450 üzleti ötletet inkubáltak és 75 innovatív start-upot hoztak létre. 165 alkalommal valósult meg tudásátadás és –átvétel, valamint 61 új termék és szolgáltatás került piacra. Az EIT tanúsítványával ellátott felsőoktatási képzéseken eddig 215 diák szerzett diplomát.