Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Skills For Future

A Skills For Future cross-KIC projekt egy innovatív vállalkozásfejlesztési oktatási program elsősorban középiskolás diákokat céloz. A program célja, hogy az abban résztvevő 15-19 éves magyar középiskolások a tanév során mini-vállalkozásokat alapítsanak, amelynek fókuszában “a klímához, klímainnovációhoz, klímaváltozáshoz” kapcsolódó termék vagy szolgáltatás áll. A fiatal vállalkozók szakmai mentorok és pedagógusok segítségével megtanulják, hogyan kell vállalkozást vezetni, melyek az alapvető üzleti szabályok, hogyan termelhetnek profitot, valamint, hogy melyek azok a veszélyeztető tényezők és folyamatok, amelyek akadályozhatják vállalkozásuk sikeres működését. A vállalkozásfejlesztés szemléletmód mellett hangsúlyos a fenntartható üzleti koncepció megtanítása a diákok számára, hogy ezáltal tudatos, tartós és sikeres gazdasági szerepköröket töltsenek be a jövőben. 

A program két féléves, amelyre különböző módokon van lehetőség bekapcsolódni:

Az első félévben két napos intenzív Innovációs Táboron vesznek részt a diákok, ahol megtanulják a fenntartható vállalkozások alapjait, és mindig a megadott klímaváltozással kapcsolatos kihívásra dolgoznak ki egy ötletet 4-5 fős csapatokban. Az esemény során különféle tematikus workshopok (pl.: Kommunikációs tréning) és szakmai mentorok segítenek fejleszteni az ötletet üzleti koncepcióvá. A tábor végén 4 perces pitch-ben mutatkoznak be a csapatok, és a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb csapatok díjakban részesülnek.

A második félévben a személyes találkozókon van a hangsúly az önkéntes szakmai mentorokkal, akik tapasztalatukkal, vállalkozói, üzleti ismereteikkel tudják tovább támogatni a diákok mini-vállalkozásait, a találkozók havi 1-2 alkalommal történnek meg. Ebben a szakaszban új csapatok is beléphetnek a programba, nem feltétele, hogy a részt vettek-e az Innovációs Táborban.  Ezek a vállalkozások a diákok irányításával és munkájával együtt fejlődnek a félév során, néhány központilag szervezett vásáron is be tudnak mutatkozni termékükkel a csapatok, ahol külsős érdeklődők is megvásárolhatják termékeiket. A féléves munka egy nemzeti versennyel zárul, ahol a legjobb csapatok lehetőséget kapnak, hogy bemutassák vállalkozásukat a nemzetküzi döntőn is.

Tudj meg többet az EIT-ról, EIT Climate-KIC-ről és a Skills for Future projektről: