Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Hibaüzenet

There was an error processing your request.

Két magyar csapat is kijutott az EIT RawMaterials regionális innovációs versenyére Athénba

2022. december 31

Az EIT RawMaterials két hónapos programja elsősorban kis- és középvállalatok és startup-ok részére adott lehetőséget a meglévő innovatív termékük vagy szolgáltatásuk bemutatására. 

A verseny első részében a csapatok kiválasztása volt fókuszban, meglepően sok cég érkezett innovatív ötletekkel, Magyarországról két csapatot is beválogattak. Majd a kiválasztott csapatoknak több online bootcamp-et is biztosított az EIT RawMaterials, többek között Business Model Validation, Go-to-Market Strategy, és Finance and Cash Flow témában. Ezenkívül a csapatok 2500 euro támogatást is kaptak az utazás és szállás költségeinek valamint az üzleti költségeknek a fedezésére.
 

A csapatok három fókusz téma közül választhattak:

Körforgásos üzleti modellek

Anyagmegoldások tervezése, megoldások, amelyek szisztematikusan kezelik a teljes életciklust, a nyersanyagellátástól az anyaginnovációig, a fejlett anyagokig, termékekig, termék-szolgáltatási rendszerekig, folyamatokig, a körforgásos termékek tervezéséig, új üzleti modellekig, új politikáig,

Fenntartható anyagok

CO2- és szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése az autóiparban; autonóm vezetés; mobilitás, mint szolgáltatás; gyártási költségek csökkentése; újrahasznosíthatóság javítása,
Repülési innováció: CO2-kibocsátás csökkentése; zajcsökkentés; elektromos meghajtás; súly csökkentés; költségcsökkentés,
E-bike, e-board, e-roller innováció: súly csökkentése; költségcsökkentés; nagyobb  hatótávolság,
Bányászati gépek (nehézgépek és drónok) innovációs trendje: villamosítás; energiahatékonyság; megújuló energiák használata.

Erőforrások felelős biztosítása

Erőforrások biztosítása (geológia): átfogóbb és integráltabb adatkészletek az ásványlelőhelyek jelenlegi geológiai modelljeihez, mélységben és távoli helyeken történő célzottabb kutatás, intelligens és innovatív adatgyűjtés és -kezelés, a leállított bányák és zagyok újraértékelése.

 

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, mert sok kiemelkedő megoldás érkezett. A verseny harmadik helyezettje a magyar V-Chiller csapat lett, akik új, vákuum hűtésen alapuló gyorshűtési technológiát kínálnak. A technológia teljesen környezetbarát és akár 70%-os energiamegtakarítás is elérhető vele. Néhány éven belül a V-Chiller csapatának sikerült elérnie a tényleges COP 2,26-os teljesítménytényezőt, amely több, mint kétszerese a jelenlegi hűtési technológiák által kínált hatékonyságnak. Jelenleg két pilotot futtat a startup a The Coca-Cola Company-val és az ABInBev-vel.


A második magyar csapat, amely indult a versenyen, a 2019-ben alakult Frulity Kft., A kezdeti tervekkel ellentétben az innovatív megoldások felé terelték figyelmüket a Covid okozta lezárások. Ennek eredményeként sikerült megalkotniuk egy olyan eljárást, amely gáz üzemű (LPG/CNG/LNG) motorok esetén 20%-os üzemanyag megtakarítást biztosít igazolt módon. Az eljárás még bevezetési fázisban van, azonban a piaci visszajelzések alapján csak pozitív tulajdonságokkal találkoztak, melyek közül a legjelentősebbek a 100%-os kompatibilitás, azonnali beépíthetőség, teljesítményszint megtartása és a karbantartási költségek csökkentése.

 

A verseny első helyezettje a görög Rotodyna Startup lett, akik 6000 euros vissza nem térítendő támogatást kaptak és értékes kapcsolati tőkét is szerezhettek a termékük piacra vezetésére.

 

PANNON Pro Innovációs Szolgáltató és EIT RawMaterials
 

A PANNON Pro Innovációs  Szolgáltató Kft. innováció-menedzsment szolgáltatásokat nyújt egyedülálló, kiterjedt szakértői hálózaton keresztül. A munkatársak együtt több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a legkülönbözőbb méretű innovációs projektek tervezése és kivitelezése terén, főként éghajlatváltozási, energetikai, ipari szimbiózist és a biomassza alapú gazdaságot érintő témákban. Az EIT Raw Materials célja, hogy fenntartható nyersanyagellátást biztosítson az európai ipari ökoszisztéma részére az innováció, az oktatás, és a vállalkozói szellem előmozdításának segítségével. Ennek eszközeként több különböző programmal segíti az innovátorokat. A PANNON Pro az EIT RawMaterials magyarországi partnereként 2020 óta népszerűsíti a nyersanyag szektorra fókuszáló, elsősorban start-upoknak, kis- és középvállalkozásoknak szóló programokat.


A programokról részletesen az EIT RawMaterials startup programok fül alatt, a  olvashatsz. A további kérdéseket pedig a startup@ppis.hu e-mail címre várják kollégáik.